اپیسپادیازیس (Epispadiasis)
اپیسپادیاس یک نقص مادرزادی نادر در روزنه مجرای ادراری (لوله خروجی ادرار از مثانه) است. در پسران مبتلا به اپیسپادیاس، روزنه مجرای ادراری به جای سر آلت در بالای آلت قرار دارد.
فضای بین این روزنه و سر آلت تناسلی به شکل یک کتاب (ناودان) باز شده است. در دختران مبتلا به اپیسپادیاس، روزنه مجرای ادراری به سمت کلیتوریس یا حتی شکم قرار گرفته است.
این امر منجر به شکل گیری نابجا یا عملکرد نادرست اندام های تناسلی و ادراری بیرونی می شود.
اغلب پسران و دختران به هنگام تولد دارای اندام های تناسلی سالم و با عملکرد درست هستند. ولی بعضی کودکان به هنگام تولد دچار اپیسپادیاس هستند.
اپیسپادیاس می تواند منجر به ایجاد آلت یا مجرای ادراری شود که عملکرد یا ظاهر درستی ندارد. اورولوژیست های کودکان می توانند از اعمال جراحی مختلفی برای تصحیح این مشکل استفاده کنند.
در اینجا اطلاعاتی ارائه می شود تا بتوان با اورولوژیست کودک در مورد گزینه های مختلف درمانی صحبت کرد.
اپیسپادیاس چگونه بر پسران تأثیر می گذارد؟
اپیسپادیاس بسیار نادر است و تنها در یک مورد از هر ۱۱۷ هزار نوزاد پسر دیده می شود. در پسران مبتلا به اپیسپادیاس، آلت تناسلی معمولاً مسطح و کوتاه بوده و به سمت بالا خم شده است. استخوان های لگن هم دارای فاصله زیادی هستند.
از آنجا که آلت تناسلی به این استخوان ها وصل است، این مسئله باعث می شود آلت به عقب و به سمت بدن کشیده شود.
در حالت عادی، روزنه مجرای ادراری در نوک آلت تناسلی قرار دارد. ولی در پسران دچار اپیسپادیاس، این روزنه در بخش بالایی آلت قرار دارد.
دسته بندی اپیسپادیاس بر اساس محل روزنه
از این روزنه، یک شکاف از بالای آلت تناسلی تا انتهای آن کشیده می شود. دسته بندی اپیسپادیاس بر اساس محل روزنه روی آلت تناسلی است:
- اپیسپادیاس سر آلت . روزنه در سر آلت تناسلی قرار دارد.
- اپیسپادیاس آلت . روزنه در طول آلت قرار دارد.
- اپیسپادیاس شرمگاهی . روزنه در نزدیکی استخوان شرمگاهی قرار دارد.
جایگاه روزنه می تواند عملکرد مثانه در ذخیره ادرار را مشخص کند.
اگر روزنه بیش از حد به پایه آلت (و دیواره شکمی) نزدیک باشد، اسفنکتر مثانه تحت تأثیر قرار گرفته و قادر به نگهداری ادرار نیست.
اپیسپادیاس شرمگاهی، استخوان های لگن در جلوی بدن به هم نزدیک نمی شوند. در این حالت، اسفنکتر مثانه به صورت کامل بسته نمی شود چون شکل آن شبیه نعل اسب است و نه حلقه. در نتیجه، ادرار به بیرون نشت می کند.
اغلب پسران دچار اپیسپادیاس شرمگاهی و تقریباً دو مورد از هر سه پسر مبتلا به اپیسپادیاس آلت هنگام استرس دچار نشت ادرار می شوند.
منظور از استرس در اینجا مواردی مثل سرفه و انجام کار بدنی سخت است. اغلب این بیماران نیازمند جراحی برای ترمیم و ثابت کردن گردن مثانه هستند.
گردن مثانه در تقریباً تمام پسران مبتلا به اپیسپادیاس سر آلت، سالم است. این پسران می توانند ادرار خود را نگه داشته و به طور عادی از دستشویی استفاده کنند. با این حال، خم شدن و روزنه غیر عادی آلت تناسلی باید از طریق جراحی ترمیم شود.