درمان رایگان کودکان بیمار با ناهنجاری مادرزادی انسداد مجاری صفراوی توسط پزشکان جراح موسسه خیریه محکم
روابط عمومی موسسه خیریه محکم: کودکان بیمار با ناهنجاری مادرزادی انسداد مجاری صفراوی (Biliary atresia) بصورت رایگان توسط پزشکان جراح موسسه خیریه محکم درمان می شوند.
دکتر صلاح الدین دلشاد فوق تخصص جراحی اطفال و مدیر عامل موسسه خیریه محکم با بیان مطلب فوق گفت: انسداد مجاری صفراوی یک مشکل مزمن و پیشرونده کبدی است که در بدو تولد ظاهر می گردد. لوله های صفرای داخل و خارج کبدی٬ مجاری صفراوی نامیده میشوند و به طور طبیعی به ماده تولید شده توسط کبد٬ یعنی صفرا اجازه می دهد تا به داخل روده برود. صفرا در هضم مواد غذایی نقش دارد و باعث دفع مواد زائد از کبد به داخل روده نیز می شود .
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود:در انسداد صفراوی ،مجاری صفرا که داخل و خارج کبد قرار دارند بسته می شوند . هنگامی که صفرا قادر به ترک کبد و ورود به مجاری صفراوی نباشد از یک سو اعمال طبیعی و حیاتی برخی دستگاههای بدن دچار مشکل می شود و از سوی دیگر با انباشته شدن صفرا در کبد وارد خون شده و پوست بدن نوزاد به رنگ زرد در می آید .
وی تصریح کرد:این بیماری تهدید کننده حیات است و بدون درمان کشنده می باشد.علت این بیماری کاملا شناخته نشده است اما به نظر نمی رسد که ژنتیک نقشی داشته باشد.
دکتر دلشاد ادامه داد :بچه هایی که با انسداد مجاری صفراوی متولد می شوند در بدو تولد سالم به نظر میرسند .بیشتر اوقات علائم در طی ۲ هفته تا ۲ ماه اول زندگی بروز می کند که عبارتند از :۱ . زردی
۲ . ادرار تیره۳٫ مدفوع روشن۴ . شکم برآمده۵ . کاهش وزن
زردی معمولا اولین علامت و گاهی تنها علامت بیماری کبدی است که بدلیل سطح بالای بیلی روبین در سیستم گردش خون ایجاد می شود .
عضو هیئت علمی دانشگاه در خصوص تشخیص این بیماری عنوان کرد:ابتدا شرح حال پزشکی و معاینه توسط پزشک صورت گرفته ٬سپس یک سری اقدامات اضافه مثل آزمایشات خونی ٬ سونو گرافی شکم و اسکن کبد و مجاری صفراوی جهت تشخیص انسداد مجاری انجام می گیرد. اما تشخیص قطعی به کمک بیوپسی صورت می گیرد که یک نمونه از کبد بچه برداشته می شود و مورد بررسی اسیب شناسی قرار گرفته و تشخیص انسداد مجاری صفراوی قطعی می شود .
دکتر دلشاد در مورد روشهای درمانی این بیماری اظهار داشت:انسداد مجاری صفراوی یک مشکل برگشت ناپذیر است . هیچ درمان داروئی برای باز کردن مسیر بسته شده یا باز کردن مسیر جدید وجود ندارد . بعد از اینکه مشکل اتفاق افتاد دیگر درمان پذیر نیست . اما دو روش جراحی متفاوت انجام می شود تا به بچه ای که انسداد مجاری صفراوی دارد کمک کند تا زندگی با کیفیت بهتری داشته باشد.
وی افزود:این روشها عبارتند از۱- کازایی پورتو انتروستومی ۲- پیوند کبد. در خصوص روش جراحی اول بایدگفت در صورتی که انسداد مجاری در خارج کبد است،پیوند روده باریک با ناف کبد (محل خروج لوله های صفراوی )انجام می گیرد. که از طریق این عمل مسیر تخلیه صفرا مستقیما به روده میسر می گردد. اگر این کار قبل از ۸ هفتگی صورت گیرد سلامت کلی را برای چند سال به کودک بر می گرداند. در صورتی که بقایایی از مجاری صفراوی خارج کبدی وجود داشته باشد این عمل راحتتر صورت می گیرد .
دکتر دلشاد در خصوص پیوند کبد نیز گفت:در صورتی که اشکال در مجاری صفراوی داخل کبدی باشد و یا عمل با روش اول موفقیت امیز نباشد کبد اسیب دیده باید برداشته شود و یک کبد یا قسمتی ازیک کبد جدید جایگزین آن می شود . بعد از جراحی٬ کبد جدید شروع به کار می کند. اما بعد از پیو ند بچه نیاز به دارو هایی دارد که مانع پس زدن پیوند شود. و کودک مکررا باید تحت نظر پزشک معالج باشد.
دکتر صلاح الدین دلشاد فوق تخصص جراحی اطفال و مدیر عامل موسسه خیریه محکم در خصوص تغذیه کودک مبتلا به انسداد مجاری صفراوی اظهار کرد:تغذیه این بیماران قبل از اینکه تحت عمل جراحی قرار گیرند مشکل است . چون صفرای کافی به روده ها نمی رسد و هضم مواد غذایی به سختی صورت می گیرد. همچنین به علت عملکرد نامناسب کبد دفع پروتئین و ویتامین در این بیماران وجود دارد.
وی افزود:بهمین دلیل کودک باید رژیم غذایی خوب و متعادل دریافت نماید که این رژیم باید غنی از ویتامین و تری گلیسرید با زنجیره متوسط که برای هضم نیاز به صفرا ندارد ٬باشد . در ضمن بایستی از مصرف مایعات پرکالری (بسیار شیرین ) خودداری شود.همچنین کودک باید تحت نظر متخصص تغذیه قرار گیرد. بعد از عمل جراحی رژیم غذایی کودک به سمت رژیم غذایی معمولی بر میگردد ٬اما هنوز ممکن است نیاز به ویتامین بیشتری وجود داشته باشد. بدین منظور باید با پزشک مشورت شود.
لازم به ذکر است:موسسه خیریه محکم درسال ۱۳۸۴ تاسیس شده واز کودکان بیمار با ناهنجاری های مادر زادی جمایت می کند. این موسسه با همراهی طرح ارزشمند ملی تحول سلامت با دایر کردن شعباتی در شهرستانهای مختلف کشور به ارائه خدمات درمانی به بیماران می پردازد.
تقریبا ۹۹ درصد افراد تحت پوشش موسسه حمایت از کودکان با ناهنجاریهای مادرزادی از اقشار کم برخوردار و محروم جامعه هستند که به شیوههای مختلف و عموما از سوی دانشگاههای علوم پزشکی همکار در سراسر کشور به دفتر موسسه معرفی میشوند.
همچنین بیش از ۳۵ نوع بیماریهای مختلف با ناهنجاریهای مادرزادی از جمله هیدروسفالی، نقص مادرزادی قلب، دیابت، نقصهای ستون فقرات، شکاف لب و کام و مابقی ناهنجاریهای مادرزادی تحت حمایتهای درمانی رایگان موسسه محکم قرار دارند.
1 دیدگاه. ترک جدید
خدا خیرتان بده…واقعا بهشت برازنده ی شماست که بدون هیچ انتظاری به دیگر بنده های خداوند کمک میکنید
ممنونتونم